BLOG

Echtpaar Gomis liet in de vijftiger jaren architect Antonio Bonet (u weet wel, die van de Butterfly) voor hun gezin met zes kinderen een vakantiehuis bouwen ten zuiden van Barcelona. Het lag dichtbij een prachtig strand en het werd omgeven door veel ruimte en licht. De Gomis familie was cultureel actief en ze werden omringd door bekende kunstenaars die hun sporen dan ook nalieten in en om dit huis. Dat wil zeggen, ze lieten soms kunstwerken achter.In vroeger jaren was er dus veel leven in de brouwerij. De woonkamer was multifunctioneel ingericht in verband met vaders passie voor muziek en er vonden vele concerten en discussies plaats.

Nu is het er stil. Nou ja, relatief gezien. Met het steeds meer oprukkende vliegveld van Barcelona hadden ze geen rekening gehouden toen ze het huis betrokken. Wat wil je, zestiger jaren, vrijheid, blijheid, dan denk je toch niet dat een paar decennia later de jets je het leven onmogelijk maken?Bevriende architect Bonet (die ook in het atelier van Corbusier werkte) ging over de kleuren in huis en ontwierp de meeste meubels. Bruin verwees naar aarde, groen naar de tuin en het blauwe, ja naar de zee, ook al is de stoffering veel geel....

De tijd heeft de woning aangetast en het is onleefbaar geworden door geluidsoverlast. Maar de kinderen beseffen de historische en culturele waarde van het huis waarin ze hun jeugd doorbrachten en ontfermen zich nu over behoud en herstel van La Ricarda. Het is niet voor niets dat ze elk jaar groepen studenten van architectuuropleidingen ontvangen die graag de bijzondere bouw  en vintage inrichting van dichtbij bewonderen.

.

 


Bijzonder, de tegenstelling tussen onderstaande twee ontwerpen van Antonio Bonet, alhoewel hij deze Butterfly samen met Ferrari Hardoy en Juan Kurchan ontwierp.Antonio Bonet werkte jarenlang in het atelier van Corbusier. Misschien is het volume van de dikke zitting een beetje invloed van maestro Corbusier?.


 


 

Happy New Year!Is het nu niet een beetje van dit.............?


 


En willen we niet een beetje van dat...........?